Leeftijdscheck

Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?

Menno's Borrelhuis
Gedempte Gracht 46
1741 GD SCHAGEN

Openingstijden

Ma: 13.00-17.30
Di: 9.30-17.30 uur
Wo: 9.30-17.30 uur
Do: 9.30-17.30 uur
Vr: 9.30-17.30 uur
Za: 09.30-17.00 uur
Zo: gesloten

Dinsdag 10 december open tot 14.30 uur, Zondag 22 december 13.00-16.00, vrijdag 27 december 13.00-20.00, zondag 29 december van 13.00 tot 16.00 uur, 1e en 2e kerstdag gesloten, oudejaarsdag open tot 17 uur

Menno's Borrelhuis úw topSlijter 100% vakmanschap

Fine Taste Good Living

Witloftaart met kaas en walnoten

Witloftaart-met-comte.jpg24 februari 2016

Ingrediënten (voor 4 personen)

Voor het deeg:

  • 180 gram bloem
  • 90 gram koude boter
  • 2 eetlepels koud water
  • snufje zout
  • 1 eidooier

voor de vulling:

  • 650 gram witlof
  • 2 eetlepels (noten- of olijf)olie
  • 1 eetlepel poedersuiker
  • 30 gram boter
  • 35 gram bloem
  • 3 dl melk
  • 150 gram geraspte Comté (of Gruyère of Leerdammer kaas)
  • peper
  • 50 gram grof gehakte gepelde walnoten

Bereiding

Bereidingstijd: ca. 50 minuten + rusttijd deeg en oventijd

Kneed een samenhangend deeg van de bloem, de in blokjes gesneden boter, het water, zout en de eidooier. Dit gaat snel en gemakkelijk in een foodprocessor met het stalen mes. Draai niet te lang, het deeg moet koud blijven. Verpak het deeg in vershoudfolie en leg het weg in de koelkast (dit kan ook al de avond van tevoren).
Was de struikjes witlof en halveer de struikjes in de lengte, snijd grote struikjes in kwarten. Verhit de olie en leg het witlof erin. Keer de groente zodat alle kanten met de olie in aanraking zijn geweest. Voeg de poedersuiker toe en laat nog een minuut of twee op het vuur. Neem het witlof uit de pan en laat de struikjes op keukenpapier heel goed uitlekken.
Verwarm de boter, voeg de bloem toe, roer goed tot een bal en laat de bloem even garen. Schenk al roerende de melk erbij tot een gebonden saus ontstaat. Voeg de kaas toe en breng op smaak met zout en peper.
Bekleed een ingevette quichevorm met het deeg, prik de bodem met een vork in en leg het witlof er in een cirkel op. Schenk de saus eroverheen en bestrooi met de gehakte noten.
Bak 30-40 minuten onder in een voorverwarmde oven van 200-220 graden Celsius. Laat de taart 5 minuten rusten in de oven voordat hij geserveerd wordt.

Tip voor haastige koks:
Koop kant-en-klaar korstdeeg voor hartige taart.


Wijnadvies

Las Huertas Chardonnay

Klik hier voor meer informatie over deze heerlijke witte wijn.

« Terug