Leeftijdscheck

Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?

Menno's Borrelhuis
Gedempte Gracht 46
1741 GD SCHAGEN

Openingstijden

Ma: 13.00-17.30
Di: 9.30-17.30 uur
Wo: 9.30-17.30 uur
Do: 9.30-17.30 uur
Vr: 9.30-17.30 uur
Za: 09.30-17.00 uur
Zo: gesloten

Donderdag 14 november open tot 15 uur!

Menno's Borrelhuis úw topSlijter 100% vakmanschap

Fine Taste Good Living

Een culinaire roadtrip door Italië

Een culinaire roadtrip door Italië

roadtripDeze keer gaan we op reis door Italië. Zoals u al in het vorige artikel (klik hier) kon lezen, kunt u in Europa de mooiste wijnstreken vinden. Een roadtrip is daarom misschien wel de ultieme vakantie voor levensgenieters! Maak een tussenstop bij verschillende wijnhuizen en proef de lekkerste lokale specialiteiten. En gaat u niet op reis, kunt u altijd nog langsgaan bij uw lokale topSlijter voor de lekkerste wijnen uit een bepaalde wijnstreek. Met een aantal bijpassende streekgerechten maakt u thuis uw eigen wijnroute.

Italië

Ziet u het al voor u: pittoreske dorpjes, heuvellandschappen met cipressen, olijfbomen en wijngaarden. Als u Italië heeft bezocht, dan weet u dat alle clichés waar zijn. Het land bezit over een prachtige kustlijn, eeuwenoude monumenten en een fantastische keuken. Dit maakt Italië tot een zeer geliefde vakantiebestemming. De oude Grieken noemden (Zuid-)Italië Oenotria, wat wijnland betekent. In alle regio’s wordt wijn geproduceerd dus die benaming klopt wel, ondanks dat Italië als wijnland minder bekend is dan Frankrijk. Toch is het land één van de grootste wijnproducenten ter wereld. Italië heeft een Mediterraans klimaat, echter zijn de weersomstandigheden op de wijngaarden per regio zeer verschillend. De noordelijke wijngaarden hebben over het algemeen te maken met koeler en natter weer dan de zuidelijke wijngaarden. Ook de ligging van de wijngaarden bepaalt voor een groot deel of de omstandigheden om wijn te verbouwen ideaal zijn. In het zuiden geldt: hoe hoger de ligging van de wijngaard, hoe beter. Hierdoor is de diversiteit aan zowel witte, mousserende en rode wijnen zeer groot.

Veneto

In het noorden van Italië ligt het wijngebied Veneto. Toeristen bezoeken de regio graag vanwege het wereldberoemde Venetië, het Gardameer en de stad Verona, de officieuze wijnhoofdstad van Italië, waar jaarlijks één van de grootste wijnbeurzen van Europa, Vinitaly, wordt gehouden. Het gebied staat o.a. bekend om de productie van Prosecco. De vrij nieuwe ‘Prosecco en Colli Conegliano Valdobbiadene’ wijnroute heeft een lengte van 120 kilometer en voert u langs de heuvels tussen Conegliano en Valdobbiadene. Hier kunt u traditionele gerechten en producten proeven op de vele locaties langs de route. Het gebied heeft een Mediterraans klimaat en de Alpen beschermen de druiven op de wijngaarden tegen de koude Noord-Europese luchtstromen. De bodem bestaat voornamelijk uit vruchtbare vulkanische en kalkrijke grond, maar ook kalk-, klei- en grindbodems komen veel voor, waardoor iedere wijngaard zijn eigen wijnstijl heeft. Druiven die veel voorkomen in Veneto zijn Glera (gebruikt voor de productie van o.a. Prosecco), Trebbiano en Corvina.
Culinaire tip: Gnocchi di Verona met bruine boter & Parmezaanse kaas. Dit authentieke recept is zeer eenvoudig te maken met alleen aardappel, ei en bloem.

Wijnen uit dit deze streek zijn o.a.:

Sartori Regolo Ripasso Superiore
Sartori Pinot Grigio Friuli Grave DOC
Bellussi Prosecco Brut

Piemonte

PiemontePiemonte betekent ‘aan de voet van de bergen’. Dit heuvelachtig gebied, aan de voet van de Alpen, ligt in het noordwesten van Italië. Bekende plaatsen zijn Turijn, Alba en Asti. Alba is de truffelhoofdstad van Italië en ieder jaar trekt het gebied veel bezoekers aan voor het witte truffelfestival. Asti staat voornamelijk bekend om zijn mousserende wijnen zoals Spumante en de fruitige, lichtzoete Moscato. Het landschap valt te verdelen in drie delen. Het Alpengebied in het westen en noorden, de heuvellandschappen in het zuidoosten met daartussen de Po-vlakte met de grote steden. Hierdoor heeft Piemonte een ander klimaat dan de rest van Italië. De zomers en winters zijn er koeler en er hangen met regelmaat mistbanken. Piemonte produceert vooral veel rode wijnen. De bekendste blauwe druiven uit het gebied zijn Nebbiolo, Barbera en Dolcetto. Van de witte druiven zijn Moscato, Chardonnay, Arneis, en de Cortese druif de bekendste. Maak een rit door het wijnbouwhart van Piemonte en volg een van de vele wijnroutes door Astesana, zoals de “Strada del Brachetto”, een pittoreske rit door de heuvels waar u wordt omringd door eindeloze wijnranken.

Culinaire tip: Witte truffels uit Alba “tartufo bianco”, is een zeldzame delicatesse, met een zeer delicate en intense geur en smaak. Eet hem zo vers mogelijk, met een goed glas rode wijn van de Barbera druif.

Wijnen uit dit deze streek zijn o.a.:

Negro Langhe Onorata
Negro Dina Barbera d'Alba

Trentino - Alto Adige

Het meest noordelijk gelegen wijngebied van Italië is Trentino - Alto Adige en ligt in het dal van de Alpen. De vallei wordt doorkruist door de rivier de Adige en heeft een smalle doorgang tussen de indrukwekkende rotsformaties met aan beide zijden steil oplopende wijngaarden. Sommige wijngaarden liggen op een hoogte van wel 1000 meter. Een veel geproduceerde wijn in dit deel van Italië is Pinot Grigio, maar ook de druivensoorten Merlot, Chardonnay en de minder bekende Teroldego komt u hier vaak tegen. Het koele klimaat van dit bergachtige gebied geeft frisse en fruitige wijnen met een eigenzinnig karakter. Langs de rivier de Sarca kunt u de ‘Strada del Vino e dei Sapori dal Lago di Garda alle Dolomiti del Brenta’ wijnroute volgen. Langs deze route kunt u sprookjesachtige kastelen, oude kerken en villagi su palafitte, (originele dorpjes op palen) verkennen. De meeste toeristen kennen het gebied omdat het op de route ligt naar hun vakantiebestemming in Italië. Als men de Brennerpas neemt van Innsbruck naar Verona, doorkruist men het gebied. Het is zeker het bezoeken waard.

Culinaire tip: De Spressa delle Giudicarie, een oude bergkaas moet jong gegeten worden. Dit witte tot lichtgele kaasje met een bruine korst heeft een intense smaak van gedroogd fruit, die uitstekend smaakt bij een Italiaanse rode wijn.

Toscana

toscanaHet Toscaanse platteland is net als een kunstwerk. Eindeloze heuvellandschappen met zonnebloemen, cipressen en wijngaarden, afgewisseld met de mooiste dorpjes en een schitterende kustlijn. Toscane heeft het allemaal. De druivensoort die het meest voorkomt in Toscane is de Sangiovese, welke de basis vormt van de meeste wijnen, waaronder de wereldberoemde Chianti wijnen. Andere druivensoorten die vaak voorkomen in dit gebied zijn o.a. Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Chardonnay, Merlot, Pinot Noir, Sauvignon Blanc en Syrah. De bodem van Toscane bestaat vooral uit ijzer, koper, pyriet, mangaan en calcium en is bijzonder vruchtbaar. In het dal is het klimaat warm en vochtig, terwijl de hellingen en heuvels een gematigd klimaat hebben, waardoor de wijngaarden daar over het algemeen betere wijnen produceren. De kuststreek is zeer heet en droog. Wanneer u in Toscane bent, pak dan zeker de ‘Strada del Vino delle Colline Pisane’. Bij deze wijnroute, die dwars door de heuvels van Pisa loopt, spelen natuur, kunst, lekker eten, olie en wijn de hoofdrol. Natuurlijk brengt u een bezoek aan de toren van Pisa en bekijk de beelden gemaakt van albast in de Etruskische stad Volterra.

Culinaire tip: De Prosciutto di Toscano DOP is een zeer bijzondere ham uit Toscane. Drooggehard, met toegevoegde kruiden en specerijen. Deze ham is bijzonder lekker in combinatie met een authentieke Toscaanse Panino en een glas Chianti.

Umbrië

In het midden van Italië ligt het wijngebied Umbrië. Het gebied wordt ook wel het groene hart van Italië genoemd. Het wijngebied heeft een zacht Mediterraans klimaat met zonnige zomers en koude en natte winters. Vanwege de niet zo gunstige ligging is Umbrië nooit uitgegroeid tot een groot wijngebied, ondanks dat het klimaat en de ligging van de wijngaarden ideaal is. Dit komt doordat het gebied vrij ingesloten ligt tussen glooiende heuvels en niet aan het water, waardoor transport lastig is. Umbrië kent een streekeigen druif, de Sagrantino. Verder wordt er vooral gebruik gemaakt van de druivensoorten Grechetto, Malvasia en Sangiovese. Door toeristen wordt het gebied nog niet druk bezocht wat de nodige rust geeft. Doordat de dorpen en steden niet zijn gemoderniseerd en de natuur nog ongerept is, lijkt het of de tijd hier heeft stilgestaan. Als u hiervan houdt, volg dan zeker de ‘Strada dei Vini Etrusco Romana’ wijnroute. Opgericht en onderhouden door de vereniging van de Etruskisch-Romeinse wijnroute, met als doel om kennis van het grondgebied met andere wijnproducenten te delen en bevorderen. Het is vooral een spannende reis langs kastelen, grotten en wijngaardheuvels.

Culinaire tip: Lumachelle, een slakvormig hartig broodje, gevuld met pancetta en pecorinokaas. Een heerlijk lunch met een goed glas witte wijn!

Sicilië

SiciliëSicilië is het grootste eiland van de Middellandse zee en ligt ten zuidwesten van het Italiaanse vasteland. Het is het grootste wijngebied van Italië. Vooral de vulkaan de Etna is erg belangrijk voor de wijnproductie, omdat de lavagronden enorm vruchtbaar zijn en hierdoor uitermate geschikt zijn voor wijnbouw. Wilt u een wijnroute ervaren? Dat kan door het multi-zintuiglijk pad van de ‘Strada del Vino dell'Etna’ te volgen. Deze wijnroute loopt langs de vulkanische wegen van de Etna, historische molenstenen, tussen lavastromen en wijnstokken. Het eiland heeft een ideaal klimaat voor wijnbouw. Zonnige zomers met weinig regen en veel wind, waardoor de druiven sterk en gezond blijven. De meest geteelde druif op Sicilië is de witte druif Catarratto en komt alleen op Sicilië voor, maar ook Chardonnay, Grillo, de rode Nero d’Avola en Syrah komen vaak voor in dit wijngebied. Sicilië is een erg populaire vakantiebestemming vanwege de schitterende stranden, natuur, interessante musea, paleizen, kastelen en zelfs Griekse tempels.

Culinaire tip: Pasta la Norma is een gekookte pasta met een saus van aubergine, tomaten, gezouten ricotta en veel basilicum, wat bijna overal in Sardinië op de kaart staat. Het is een simpel, maar zeer smaakvol gerecht!

Wijnen uit dit deze streek zijn o.a.:

Parthenium Nero d’Avola-Shiraz
Parthenium Grillo-Pinot Grigio

Fijne Zomer!!!