Leeftijdscheck

Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?

Menno's Borrelhuis
Gedempte Gracht 46
1741 GD SCHAGEN

Openingstijden

Ma: 13.00-17.30
Di: 9.30-17.30 uur
Wo: 9.30-17.30 uur
Do: 9.30-17.30 uur
Vr: 9.30-17.30 uur
Za: 09.30-17.00 uur
Zo: gesloten

Donderdag 14 november open tot 15 uur!

Menno's Borrelhuis úw topSlijter 100% vakmanschap

Fine Taste Good Living

Nieuwe trend in Nederland: High Beer

Nieuwe trend in Nederland: High Beer

proosten.jpg

De nieuwste trend op het gebied van borrelen is een High Beer. Dit lijkt op een bierproeverij, maar is minder serieus en informatief. Bij een High Beer draait het voornamelijk om gezelligheid en bijpassende gerechtjes. Ideaal voor een gezellige middag borrelen met vrienden. High Beer is de stoere variant van een High Tea. Heel erg Engels en al generaties een traditie.

Het ontstaan

Rond 1840 kreeg Hertogin Anna van Bedford tegen 16:00 uur altijd al trek. Het diner werd in die tijd pas laat geserveerd. Daarom bedacht ze kleine hapjes die bij de thee geserveerd konden worden en nodigde familie en vrienden uit. Dit beviel zo goed, dat anderen dit oppakten en ook de bekende hotels en grote restaurants deze High Tea op de kaart zetten. Minder Engels maar zeker zo gezellig is de variant met bier. Met de juiste gerechtjes en een groepje vrienden zal deze middag een groot succes worden en wellicht een nieuwe traditie.

Foodpairing

Bij een High Beer is foodpairing heel belangrijk. Bij ieder biertje dat geserveerd wordt, hoort een eigen hapje. Het idee is dat dit kleine, hapklare snacks zijn, zodat je in je ene hand je biertje hebt en in de andere hand een snack. Omdat er meerdere soorten bier geserveerd worden, kunt u beter halve flesjes bier per persoon tegelijk schenken, in een bierglas. Het gaat tenslotte om proeven en gezelligheid. Begin met de wat lichtere soorten bier en bouw dit op naar de zwaardere soorten en zet hier duidelijk het bijpassende gerechtje bij. Dit kunt u doen door bijvoorbeeld een tafel in verschillende delen te dekken met verschillende kleuren lopers of met verschillende dienbladen gevuld met de biertjes en bijpassende hapjes. Ook kunt u kaartjes maken met het biertje en het hapje erop en deze apart zetten van de anderen biertjes met bijpassend hapje. úw topSlijter heeft alvast een aantal heerlijke bieren met bijpassende snacks voor u op een rijtje gezet, zodat u meteen aan de slag kunt.

High Beer top 5:

Gazpacho met La Trappe Trappist Blond

La Trappe Trappist Blond is een overheerlijk bier van hoge gisting met nagisting op de fles en dankt zijn fijn, fruitig aroma en subtiele bitterheid aan de zorgvuldig geselecteerde grondstoffen zoals de beste gerstemout en drie aromatische hopsoorten. Dit blonde biertje smaakt voortreffelijk in combinatie met koude gazpacho.

Ingrediënten:
• 2 komkommers
• 5 tomaten
• 1 grote ui
• 1 groene paprika
• 2 tenen knoflook
• 3 sneden verkruimeld witbrood
• 1 l water
• 4 el rode wijnazijn
• 3 tl zout
• 4 el olijfolie
• 1 el tomatenpuree

Zo maakt u het:
Schil de komkommers, tomaten en de ui en snij deze in grove stukken. Verwijder de zaadlijsten uit de paprika en snij deze ook in grove stukken. Hak de knoflook fijn en doe dit samen met de komkommers, tomaten, ui, paprika en broodkruimels bij elkaar in een diepe kom. Roer alles flink door elkaar en voeg dan het water, azijn en zout toe. Schep het mengsel voorzichtig in een grote pan en blendeer net zolang tot het goed gepureerd is. Schep dan pas de olijfolie en de tomatenpuree erdoor. Schenk het geheel in een schaal en zet het in de koeling gedurende minstens 2 uur, tot de gazpacho door en door koud is. Roer voor het serveren nog even goed door en serveer in kleine gekoelde glaasjes.

Stokbrood kaas-basilicum met Magners Original Cider

stokbrood.jpgDe Magners Original Cider is de enige originele Ierse cider en daarom favoriet! Voor de heerlijke appelsmaak zijn maar liefst zeventien verschillende appelsoorten gebruikt. De smaak is friszoet en een tikje kruidig. Kaas bij deze cider is een ideale combinatie.

Ingrediënten:
• 1 stokbrood
• olijfolie
• geraspte pittige/oude kaas
• verse basilicum

Zo maakt u het:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Snij het stokbrood in sneetjes, smeer elk stuk apart in met olijfolie en bestrooi royaal met geraspte kaas. Leg deze stukken op bakpapier in de voorverwarmde oven en laat ze tussen de 5 - 10 minuten bakken. Zodra de kaas is gesmolten haalt u de stukken stokbrood eruit en bestrooit u deze met fijngesneden blaadjes basilicum.

Mini choco-cup cakes met La Trappe Bock

La Trappe Bock is het enige trappistenbockbier ter wereld. Dit unieke seizoensproduct is dieprood van kleur, heeft een zeer volle smaak en een moutige geur. De aromatische hopsoorten en mooie (gebrande) moutsoorten zorgen voor een aangename bitterheid die verrassend samensmelt met de lichtzoete ondertoon. Al deze eigenschappen maken La Trappe Bockbier tot een prachtig herfstbier dat alle zintuigen streelt. Smaakt uitstekend bij chocolade. U kunt ervoor kiezen om wat chocolade blokjes erbij te serveren, echter dit recept van mini cupcakes is ideaal voor een High Beer.

Ingrediënten:
• 125 ml La Trappe Bock
• 65 gr ongezouten roomboter
• 100 ml ongezoete cacaopoeder
• 200 gr donkerbruine basterdsuiker
• 100 ml zure room
• 1 ei
• 0,5 el vanille aroma
• 150 gr bloem
• 1,5 tl baksoda
• mini cupcake-vormpjes

Zo maakt u het:
Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met mini cupcake vormpjes. Doe het bier en de boter in een pan en wacht tot de boter gesmolten is. Haal de pan van het vuur en voeg de cacaopoeder en de suiker toe. Roer goed door met een garde. Klop in een kom de zure room samen met het ei en de vanille. Voeg het biermengsel toe en roer nogmaals goed door. Zeef het meel samen met de baksoda en roer dit met een spatel of houten lepel door het beslag. Vul de mini cupcake-vormpjes voor 2/3 en bak deze in 15 tot 20 minuten gaar. Haal de cupcakes uit de oven en laat ze vervolgens afkoelen op de bakplaat.

Bitterballen met Weihenstephaner Dunkelweizen

U kunt bitterballen natuurlijk gewoon in de supermarkt halen, maar probeert u ze eens zelf te maken. Het is makkelijker dan u denkt en u kunt er uw eigen draai aan geven, zoals in dit recept gebruik is gemaakt inclusief een bijpassend biertje! Deze gefrituurde snack gaat namelijk ideaal samen met Weihenstephaner Dunkelweizen. Dit amberkleurig bier is rijk aan fruitige smaken met een hint van kruidnagel, karamel en geroosterde mout en heeft een aromatische afdronk. Smaakt heerlijk bij vlees.

bitterballen.jpgIngrediënten voor de ragout:
• 250 ml runderbouillon met vlees
• 100 ml Weihenstephaner Dunkelweizen
• 2 gelatineblaadjes
• 80 gr ongezouten roomboter
• 80 gr bloem
• fijngesneden peterselie
• 2 tl mosterd
• 75 ml ongeklopte slagroom

Ingrediënten voor het paneren:
• olijfolie
• paneermeel
• 2 los geklopte eieren

Zo maakt u het:
Zeef het vlees uit de bouillon en snij in kleinere stukjes. Laat intussen de gelatine in water weken. Smelt de boter in een pan, voeg de bloem toe en laat dit al roerend zachtjes garen. Wanneer de bloem begint te kleuren voeg dan de bouillon in 2 delen toe en als laatste het bier. Breng dit aan de kook en laat al roerend doorkoken tot er een dikke en gladde saus ontstaat. Roer het vlees, de fijngesneden peterselie, mosterd en slagroom er nu doorheen. Haal de pan van het vuur. Als laatste de gelatineblaadjes uitknijpen en door de ragout roeren. Giet de ragout in een schaaltje en bekleed deze met vershoudfolie zodat er geen velletje kan ontstaan. Laat dit afkoelen en enkele uren opstijven in de koelkast. Snij de opgesteven plak ragout in 18 gelijke stukjes. Zet een diep bord klaar met het paneermeel en een tweede met het ei. Verhit ondertussen de frituurpan tot 180 graden. Doe een beetje olijfolie op uw handen en rol balletjes van de stukjes ragout en rol deze door het paneermeel en het ei. Herhaal dit proces 3x voor ieder balletje en eindig met paneermeel. Bak de bitterballen in 3,5 – 4 minuten krokant en bruin.

Pittige gehaktballetjes met Brewdog Punk IPA

Brewdog Punk IPA is een Schotse IPA van 10 jaar oud en nu al een stijlicoon. Boordevol aroma’s van tropisch fruit, geurig gras met een vleugje karamel en tonen van kers en aardbei. Smaakt heerlijk bij kruidig eten. Vooral de combinatie met pittig gekruide gehaktballetjes mag bij een High Beer niet ontbreken.

Ingrediënten:
• 2 teentjes knoflook
• 300 gr half om half gehakt
• 2 el chilisaus
• 1,5 el ketjap manis
• mespunt chilipoeder
• 30 gr paneermeel (10 gr apart houden)
• 20 gr roomboter

Zo maakt u het:
Hak de knoflook fijn en meng het met alle ingrediënten, behalve de boter en 10 gram paneermeel, goed door elkaar. Draai 20 kleine balletjes van het gehakt. Rol deze balletjes door de resterende paneermeel. Laat de boter smelten in een braad- of koekenpan en bak de gehaktballetjes eerst één minuut op hoog vuur aan. Laat de balletjes daarna in ongeveer vijf minuten op laag vuur gaar worden. Haal ze uit de pan en even laten uitlekken op keukenpapier alvorens te serveren.

Op zoek naar speciale bieren voor uw High Beer? 

úw topSlijter kan u alles vertellen over de verschillende soorten bier en beschikt over een uitgebreid assortiment van de lekkerste speciaal bieren.

biernottobeer.jpg