Fine Taste Good Living
Nog zo’n trend in Nederland: High Wine
Nog zo’n trend in Nederland: High Wine
High Wine is wellicht iets beter bekend dan een High Beer, maar is pas sinds de laatste jaren een echte trend aan het worden. Helemaal niet decadent maar de ideale invulling voor een middag ongedwongen gezelligheid en plezier met vrienden. Ook de High Wine is een variant op de Engelse High Tea, waarbij de thee wordt vervangen door verschillende soorten wijn. Uiteraard ontbreken ook hier de bijpassende, hapklare lekkernijen niet. Juist de hapjes zijn bij een High Wine onmisbaar, omdat deze het gat tussen de lunch en het diner vullen en een bodem leggen voor de heerlijke wijnen.
Foodpairing
Het is de bedoeling om de wijn te combineren met de juiste hapjes, zodat er een mooi spel ontstaat van smaken. In combinatie met goed gezelschap en de nodige gezelligheid wordt ook een High Wine een totaalbeleving. Bij een High Wine worden vooral kleine, hartige hapjes geserveerd en de wijn in kleine glaasjes geschonken. Bij een High Wine worden gemiddeld 4-6 verschillende wijnen geserveerd en het is daarom raadzaam om niet te grote hoeveelheden te schenken, anders wordt het iets te gezellig. Zorg voor een duidelijke herkenning van de bijpassende hapjes bij de juiste wijn en bouw op in smaak. Begin met een lichte wijnsoort, zoals een sprankelende wijn, en eindig met de zwaarste soort. U kunt zelf bepalen of u bijvoorbeeld alleen wit of juist alleen rood wilt serveren, of wilt opbouwen van wit naar rood. Alleen wijnen uit een bepaald land of streek serveren is ook een van de mogelijkheden. Mocht u tips willen hebben, dan kunt u altijd terecht bij uw plaatselijke topSlijter.
High Wine top 5:
1. Limoen-muntcake met Freixenet Cordón Negro Brut
Een goed begin van een High Wine en meteen een feestelijke ontvangst is een wijn met een bubbeltje. De Freixenet Cordón Negro Brut bijvoorbeeld. Een aangename, sprankelende en karakteristieke cava met een verfrissende smaak en tonen van citrusvruchten, waarbij een stukje limoen-muntcake heerlijk zal smaken.
Ingrediënten:
• 2 limoenen
• verse muntblaadjes
• 275 gr bloem
• 1 tl baking soda
• 1 tl bakpoeder
• ½ tl zout
• 125 gr zachte margarine
• 175 ml agavesiroop
• 1 tl vanille-extract
Zo maakt het:
Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een tulbandvorm in. Rasp de schil van de limoenen, pel ze af en verwijder de pitten. Pureer met een staafmixer het vruchtvlees en de blaadjes van 2 takjes munt. Roer de bloem, baking soda, bakpoeder en zout door elkaar in een grote kom. Meng in een andere kom het gepureerde vruchtvlees en munt met de limoenrasp, margarine, agavesiroop en vanille-extract goed door elkaar. Meng dit met het bloemmengsel en roer dit even goed door. Doe het beslag in de ingevette vorm en bak de cake 30 minuten in de voorverwarmde oven.
Laat de cake afkoelen in de vorm voordat u hem aansnijdt.
2. Garnalentapas met Le Prince Zebra Terret-Sauvignon Blanc
De Terret-Sauvignon Blanc van Le Prince Zebra is een frisse en expressieve witte wijn met aromatische tonen van bloemen, citrusfruit en rijp wit fruit. De wijn smaakt fris, levendig en heeft een lichte kruidigheid. Deze combinatie maakt dat deze wijn past bij vis en garnalen. Vooral dit hapklare recept is ideaal voor een High Wine.
Ingrediënten:
• 1 ei
• een tros tomaten
• 1 citroen
• 8 takjes verse dille
• 3 el crème fraîche
• 90 gr Hollandse garnalen
Zo maakt u het:
Snijd de kapjes van de trostomaten en een dun plakje van de onderkant, zodat ze niet omrollen, en verwijder de zaadlijsten met een theelepel. Kook intussen het ei hard, pel deze en snijd in kleine stukjes. Rasp de schil van de citroen en pers deze voor de helft uit. Snijd de takjes dille fijn. Doe de crème fraîche, dille, garnalen, het citroenrasp en het ei in een kom en meng dit door elkaar. Breng op smaak met citroensap, peper en eventueel zout. Rijg een aantal garnalen aan een cocktailprikker. Schep vervolgens de vulling in de tomaten en garneer met het garnalenspiesje.
3.Verse kaas op toast met Tsantali Imiglykos wit
Tstantali Imiglykos is een halfzoete witte wijn met een zeer verrassende afdronk. Het is een zeer makkelijk te drinken wijn, met een bijzondere mooie smaak voor een halfzoete wijn. De smaak is vol en rijk. De liefhebbers van halfzoete wijnen zijn gek op Imiglykos vanwege de smaak en het zoetgehalte. Past zeer goed bij een High Wine met verse kaas op toast.
Ingrediënten:
• 130 gr pijnboompitten
• 500 gr feta
• 150 ml room
• grof gemalen peper
• 15 gr verse dille
• 15 gr verse munt
• 12 gr verse peterselie
• toastjes
Zo maakt u het:
Rooster de pijnboompitten en laat ze afkoelen. Maal deze in de keukenmachine. Voeg hier vervolgens verkruimelde feta, room en peper naar smaak aan toe en mix alles tot een glad mengsel. Voeg de kruiden toe en mix alles kort tot het goed gemengd is. Doe het mengsel in een kom en druk het stevig aan. Zet het minstens een uur in de koelkast tot het stevig is. Besmeer een aantal toastjes en garneer deze eventueel met pijnboompitten en een takje kruiden.
4. Mini pizza met Condesa de Leganza Rosado Selección de Familia
Wellicht wel de meest ideale wijn voor tijdens een High Wine, omdat Condesa de Leganza Rosado uitstekend gecombineerd kan worden met, pasta's, salades, pizza en tapas-hapjes. Deze rosé heeft een fraai bleekroze kleur en een stuivend aroma van frambozen en kersen. Het is een droge, heerlijk smakende en bijzonder fruitige rosé.
Ingrediënten:
• 3 plakjes bladerdeeg
• ei
• plakjes salami
• cherrytomaten
• zwarte olijven
• geraspte oude kaas
• Italiaanse kruiden
Zo maakt u het:
Verwarm de oven voor op 225 graden. Snij de plakjes bladerdeeg in 4 stukjes. Leg deze op de bakplaat en prik er met een vork gaatjes in. Besmeer de plakjes bladerdeeg in met een opgeklopt ei. Snij de salami, cherrytomaten en de zwarte olijven in stukjes en verdeel deze over de mini pizza’s. Strooi hier wat geraspte kaas overheen en een klein snufje Italiaanse kruiden. Bak de mini pizza’s in 14 minuten gaar en laat even afkoelen alvorens te serveren. Smaakt koud ook heel lekker bij een High Wine.
5. Pangsit met Ventisquero Yelcho Carménère
Deze dieprode wijn van de Carménère druif komt van een van de nieuwe generatie, recent opgezette wijnhuizen uit Chili; Viña Ventisquero. In de neus zijn vooral zwarte bessen, rook, vanille en zwarte peper waar te nemen. Het kenmerkende pepertje van de Carménère maakt deze wijn perfect geschikt om te drinken bij kruidige, exotische gerechten, zoals deze pangsit. En ideaal als afsluiter van een High Wine!
Ingrediënten:
• pangsit-velletjes
• 250 gr kipgehakt
• 1 el oestersaus
• 2 tenen knoflook
• 1 bosui
• snufje zout en peper
• chilisaus
Zo maakt u het:
Hak de bosui fijn en pers de knoflook. Meng dit in een kom met het gehakt en de oestersaus tot een geheel. Voeg naar smaak een snufje zout en peper toe. Neem nu een pangsit-velletje en leg er met een theelepel wat vulling op. Bestrijk de randen met een beetje water. Vouw het velletje in een driehoek dicht. Even goed aandrukken. De 2 punten van dit driehoekje - links en rechts - vouw je naar achteren en plak je weer dicht met wat water. Verhit een frituurpan tot 180 graden en frituur de pangsit 5 tot 6 minuten tot ze goudbruin zijn. Laat ze uitlekken op een vel keukenrol en serveer met een zoetzure chilisaus.