Fine Taste Good Living
Zelf een beetje warmte 'opwecken'
Zelf een beetje warmte 'opwecken'
Warmte, gezelligheid, liefde en een dosis vitaminen, dat is waar we in deze tijd van het jaar veel behoefte aan hebben. Blue Monday is alweer achter de rug. Het is nu de tijd om thuis gezelligheid te creëren, lekkere dingen te maken en samen nieuwe recepten uit te proberen. Vooral de combinatie van vruchten, kruiden, rum, vodka of whisky geeft een dosis warmte, gezondheid en liefde. Zeker als u samen aan de slag gaat met deze heerlijke combinaties, die úw topSlijter speciaal voor u heeft geselecteerd. U heeft vast wel een aantal weckpotten in de schuur of in de kelder staan en anders zijn deze wel snel ergens te vinden. Kunt u meteen langs de groenteboer en uw lokale topSlijter voor de ingrediënten. Dus snel aan de slag en veel warmte, gezelligheid, liefde en gezondheid gewenst!
Zelf mandarijnenlikeur maken…
Dit heeft u nodig:
• 1 kg mandarijnen
• 600 gr suiker
• 1 kaneelstokje
• 1 ltr water
• Dalwhinnie Winter’s Gold
Zo maakt u het:
Pel de mandarijnen en prik ze een aantal keer in met een naald. Breng ondertussen 1 liter water aan de kook en voeg de suiker en het kaneelstokje toe. Als de suiker volledig is opgelost, kunnen de mandarijntjes erbij en laat dit ongeveer 1,5 uur zachtjes koken. Let op dat ze niet kapot koken. Het is nu eenvoudig om de meeste velletjes van de mandarijnen af te halen. Vul de weckpot met de mandarijnen en vul tot 3/4 met de whisky aan.
Kook het overgebleven water met de suiker en het kaneelstokje nog even en vul de pot met de suikersiroop. De weckpot tenminste veertien dagen op een koele en donkere plaats bewaren.
Lekker met vanille-ijs of sinaasappel-sorbetijs. En ook nog eens vol vitamine C!
Zelf koffielikeur maken…
Dit heeft u nodig:
• 1 l Olifant Jonge Graanjenever
• 80 ml Dujardin Vieux
• 200 gr koffiebonen
• 250 gr bruine kandijsuiker
• 10 zakjes vanillesuiker
Zo maakt u het:
Doe alle ingrediënten in een goed afsluitbare weckpot. Schud gedurende 40 dagen iedere dag even de pot goed door, zodat de suiker en de bonen hun smaak goed kunnen afgeven. Hierna de koffielikeur zeven en overgieten in een leuke fles. Hoe langer u de koffielikeur laat staan, des te sterker deze wordt. U kunt van deze heerlijke koffielikeur de lekkerste toetjes maken met vanille-ijs, slagroom en chocoladeschaafsel. Scheutje likeur erover en smikkelen!!
Zelf peren in port maken…
Dit heeft u nodig:
• 1,5 kilo kleine vaste peren
• 4 kruidnagels
• 50 ml citroensap
• 1 kaneelstokje
• 1 tl kaneelpoeder
• 350 gr suiker
• 700 ml F. Martins Porto Ruby
Zo maakt u het:
Schil de peren en snijd ze in vieren en verwijder het klokhuis. Breng in een pan de port, het citroensap en de suiker aan de kook en voeg hier de kruiden aan toe. Laat dit mengsel zachtjes koken totdat de suiker volledig is opgelost. Vul een weckpot met de peren en giet hier de siroop over tot ze helemaal bedekt zijn. Laat de peren tenminste 3 dagen trekken. Dit gerecht is 1 tot 2 maanden houdbaar.
Zelf boerenjongens maken…
Dit heeft u nodig:
• 250 ml water
• 250 gr bruine basterdsuiker
• Schil van ½ citroen
• 500 gr rozijnen
• 1 halve tl vanille extract
• 1 kaneelstokje
• 1 kruidnagel
• 2 stuks steranijs
• 500 ml Havana Club Añejo 3 años
Zo maakt u het:
Breng het water in een pan aan de kook en roer hier de suiker door tot deze is opgelost. Haal de pan van het vuur. Voeg de gewassen rozijnen, het vanille extract, het kaneelstokje, de kruidnagel en de steranijs toe en laat dit afkoelen tot kamertemperatuur. Daarna voegt u de rum toe. Schep de boerenjongens over in een goed afsluitbare weckpot en laat ze minimaal 6 weken op een donkere en koele plaats staan. Hoe langer de boerenjongens staan, des te lekkerder ze worden. Eenmaal geopend in de koelkast bewaren. Boerenjongens zijn heerlijk om te verwerken in een cake, om door de pudding te mengen of om zo op te eten!
Zelf sparrennaaldenlikeur maken… Alvast voor de volgende winter
Dit heeft u nodig:
• 120 gr sparrennaalden
• 130 gr kandijsuiker
• 700 ml Esbjaerg Vodka
Zo maakt u het:
Strooi in een weckpot een laagje sparrennaalden en strooi er dan een laagje kandijsuiker over en herhaal het maken van laagjes tot alle suiker en sparrennaalden op zijn. Giet hier de vodka bij.
Schud ongeveer vijf dagen lang, iedere dag de weckpot, totdat de suiker volledig is opgelost. Laat de sparrennaaldenlikeur 5 tot 6 maanden in de pot staan bij kamertemperatuur. Daarna de sparrennaaldenlikeur goed zeven en overgieten in flessen. Sparrennaalden zijn een natuurlijke antibiotica. Gezond en lekker!
Zelf tafelzuur maken…
Dit heeft u nodig:
• 3 rode uien
• 1 komkommer
• 8 wortels, waspeen
• 250 ml witte wijnazijn
• 250 ml Brewdog Punk IPA
• 1 el zeezout
• 1 el kristalsuiker
• 2 el mosterdzaad
• jeneverbessen
Zo maakt u het:
Verwarm in een pannetje de azijn samen met het zout en de suiker en roer het goed door, totdat alles is opgelost. Laat dit mengsel even afkoelen en roer dan het bier erdoor en zet het een half uur in de koeling. Dan de wortels wassen en in vierkante blokjes snijden. Halveer de komkommer, verwijder de zaadlijsten en snijd het in grove stukken. Pel de uien en snijd in halve ringen. Verdeel alle groenten over de weckpotten en voeg hier 2 eetlepels mosterdzaad en een klein handje jeneverbessen aan toe.
Haal de IPA-azijn uit de koeling en giet dit bij de groenten. Na ongeveer een uur kunt u proeven.
In het begin zijn de groenten knapperig, ze worden na verloop van tijd wat zachter. IPA tafelzuur is een aantal weken goed in de koeling. Heerlijk bij een borrelplankje met natuurlijk een koud IPA biertje!