Fine Taste Good Living
Kopke - The oldest Port wine house
Kopke - The oldest Port winehouse
Kopke bestond al voordat er een afgebakend gebied van de Douro was. Het oudste portwijnhuis, opgericht in 1638, bouwde een onberispelijke reputatie op basis van de hoogste kwaliteit. Als leider in de productie van Colheita ports, waaronder ook witte port, heeft Kopke een opmerkelijk assortiment van zeer speciale portsoorten.
Het Kopke porthuis is in 1638 door Nicolau Köpke opgericht en exporteert wijn en port over de gehele wereld. De Kopke portkelders bevinden zich in de Entreposto de Gaia waar de meeste kelders al sinds eeuwen zijn gevestigd. Hier ligt de port onder de meest gunstige omstandigheden op traditionele houten vaten door de jaren heen langzaam en in stilte te rijpen.
De naam 'Port'
Port dankt zijn naam aan de havenstad Oporto en wordt geproduceerd in de Dourovallei waar de spectaculairste wijnlandschappen ter wereld liggen met honderden terraswijngaarden op zeer steile hellingen. ’s Zomers is het er uitzonderlijk heet, ’s winters ijskoud. De Dourovallei werd al in 1756 afgebakend en is daarmee het oudste gereglementeerde herkomstgebied ter wereld. Port is een versterkte wijn en heeft een relatief hoog alcoholpercentage. Dit komt doordat tijdens de gisting alcohol wordt toegevoegd, waardoor het gistproces stopt en de wijn zijn restsuikers behoudt. Port is een blend van meerdere druivensoorten. Door het verschil in mengen en samenstellen hiervan ontstaat een diversiteit aan stijlen en smaken. Er bestaat dus niet één soort port, maar een hele serie!